Duurzaamheid

Duurzaamheid is in onze  tijd een  onderwerp van toenemend belang als behoud voor onze planeet.

Ook wij als GFDS onderkennen dit. De nieuwste generatie koelmachines in ons assortiment zijn  koelmachines bedoeld voor het koelen van de koudedrager voor onze portioneerapparatuur. Deze machines zijn geschikt voor buitenopstelling en werken met een gesloten koelvloeistofsysteem.

Dit en het recent gesloten wereldwijd ondertekende verdrag van Kigali (Rwanda 2016) om fluorkoolwaterstoffen zo snel mogelijk te verbannen heeft ons doen besluiten om als koudemiddel over te stappen op R290 (propaan). R290 is 3000 maal minder milieu belastend dan b.v. R304.

Tot nu toe hebben wij gebruik gemaakt van de koudedrager Pekasol L  een monopropyleen glycol die toegelaten is in de voedingsmiddelen industrie. Dit product voldoet uitstekend maar is moeilijk biologisch afbreekbaar.

Een van onze relaties het Universitair Ziekenhuis in Utrecht gebruikt al een jaar of 10 een gemodificeerde suiker verkregen uit bietenpulp.

Dit product verkregen uit natuurlijke bron is goed en volledig biologisch afbreekbaar. Doordat het product goed afbreekbaar (zuurstof) is het alleen toepasbaar als koudedrager in geslotensystemen.

Met de komst van onze nieuwe koelmachines bestaat nu mogelijkheid om dit product als koude drager te gaan gebruiken.